Sport en Recreatie
Scouting Zona en Berkel in de Stad (BIDS)
Zutphen
25 en 26 augustus 2018
Zaterdag 25 augustus de hele dag | Zondag 26 augustus tot 16:00 uur
Gratis toegankelijk

Maak kennis met Scouting Zona via:
          

Maak kennis met Berkel in de Stad via:
          

Omschrijving activiteit

Maak kennis met de Bruggenbouwers tijdens het Berkelfestival! 

Leden van Scouting Zona in Warnsveld bouwen tijdens het Berkelfestival op 25 en 26 augustus 2018 een Engelenbrug over de Berkel tussen de Rozengracht en de Bloemgracht in Zutphen (ter hoogte van Rozengracht 28). Zij doen dit in samenwerking met het burgerinitiatief “Berkel in de stad” (BIDS) bestaande uit inwoners van de binnenstad van Zutphen die zich inspannen voor een Berkel waar iedereen van kan genieten en waar actief gebruik van kan worden gemaakt. De brug is vernoemd naar Schoenmode Engelen die op verschillende fronten haar medewerking verleent.

De Berkel kent een rijke geschiedenis en verbindt Berkelsteden en inwoners. Het heeft een belangrijke functie als opslag in droge tijden, als afvoer in natte tijden en als verkoeler in hete tijden. Het met elkaar bouwen van een brug tijdens het Berkelfestival symboliseert deze verbinding.

Met respect voor de stadsnatuur bouwen de leden van Scouting Zona op zaterdag 25 augustus de brug en is iedereen welkom om de brug te bewonderen en er gebruik van te maken. Op zondag 26 augustus kun je aan de waterkant ook knopen leren leggen en kun je al je vragen stellen aan de bruggenbouwers. De brug wordt om 16:00 uur die dag weer afgebroken.

Om de brug te realiseren en om hem vanaf het water te bewonderen drijft er een vlot in de Berkel, waarmee onder begeleiding gevaren kan worden. Bij slecht weer komt er een tent op het nabij gelegen grasveld (op de hoek van de Berkelkade en de Molengracht).

Maak ook kennis met de bruggenbouwers van Scouting Zona en burgerinitiatief “Berkel in de Stad” en steek met uw (klein)kinderen de brug over of vaar een stukje mee op het vlot.

Iedereen is welkom! 

Benieuwd naar meer informatie over Berkel in de Stad (BIDS)? Scrolt u dan naar onderen. Hier leest u achtergrond informatie over dit mooie burgerinitiatief. 

[metaslider id=”4719″]

Aanvullende informatie

25 en 26 augustus 2018

Zaterdag de hele dag (om 22:00 uur zal het stil zijn rond de Engelenbrug) | Zondag wordt om 16:00 uur de brug weer afgebouwd. 

Gratis toegankelijk 

Vooraf aanmelden is niet nodig 

Tussen de Rozengracht en de Bloemgracht in Zutphen (ter hoogte van Rozengracht 28)

Betaald parkeren | Plek om je fiets te stallen (openbaar) | 5 minuten lopen van het centraal station Zutphen – volg de Berkel

 Bij slecht weer komt er een tent op het nabij gelegen grasveld (op de hoek van de Berkelkade en de Molengracht).

Voor vragen aan de bruggenbouwers of over het burgerinitiatief “Berkel in de Stad” (BIDS) kunt u contact opnemen met Hein Reitsma via:
info@ijsselcentrum.nl
 06 – 36 18 08 05

Voor vragen over Scouting Zona kunt u contact opnemen met Reinier Snel via: 
 06 – 51027611

Meer informatie over de initiatiefnemers vindt u ook op:
BIDS: www.ijsselcentrum.nl
Scouting Zona: www.scoutingzona.nl

Achtergrond informatie “Berkel in de Stad”

Hein Reitsma aan het woord over Berkel in de Stad (BIDS):
“BIDS is een burgerinitiatief van en voor binnenstadbewoners en stadgebruikers dat is gericht op multifunctioneel gebruik van het water en een duidelijker samenhang in de infrastructuur in de omgeving van de Berkel. Deze omgeving kent grote verschillen. Graag verwijs ik u naar onderstaande plattegrond. 

In de Kattenhavenbuurt bijvoorbeeld spelen de volgende knelpunten in de infrastructuur: parkeren, verkeersdruk, verlichting/zonlicht, diversiteit groen, etc. Iedere buurt heeft zo zijn eigen knelpunten en daarmee ontbreekt er samenhang en duidelijkheid.

De Bloemgracht is gebouwd in de 50-er jaren en is een wederopbouw wijk verbonden met het station. De Berkelkade is een 19e eeuwse buurt verbonden met het stadscentrum en de Kattenhaven is het ‘vergeten’ tweerivieren gebied verbonden met de IJsselkade. De Berkel zelf is de samenhang tussen deze drie buurten en is bovendien de scheiding tussen de oude binnenstad en het ommeland.

Met BIDS willen de stadgebruikers en de bewoners zelf zoeken naar de optimale samenhang waarin de kracht van hun wijk en van de Berkel het best tot haar recht komt. Door klimaatverandering wordt water in een stad steeds belangrijker en in BIDS nemen we dat mee in onze zoektocht. De Berkel en haar oevers zijn niet alleen een prachtig stadspark, zij zijn ook opslag in droge tijden, afvoer in natte tijden, en verkoeler in hete tijden. De Berkel is daarom ook belangrijk voor onze gezondheid.

De aanpak van BIDS bestaat uit drie fasen:

  1. Een participatieproces naar een breed gedragen visie op de rol van water bij de klimaatverandering in de stad, met de Berkel als casus. Het Blauwboek (water- en groenbeheer in de stad) is hierin een belangrijke drager.
  2. Ideeën en ontwerpsessies over de herinrichting van de Berkel en haar directe omgeving tussen de Overwelving en de IJssel gericht op meer samenhang en toekomstgerichtheid.
  3. Uitwerken van een concreet en uitvoerbaar plan voor de Berkel in de Stad, ‘stads breed’ gedragen, klimaat adaptief, toekomstbestendig en flexibel uit te voeren.

Het Berkelfestival is de start van de eerste fase van BIDS. Het bouwen van een brug over de Berkel staat voor de verbinding die BIDS wil brengen tussen de Berkel en haar stadgebruikers, haar directe omgeving en haar nieuwe rol in de toekomst.”

Plattegrond:
[gview file=”https://berkelfestival.eu/wp-content/uploads/2018/08/Berkel-in-de-stad-Berkelfestival.pdf”]