Maak kennis met spirituele gebruiken, cults en bouwwerken langs de Berkel aan weerszijden van de Duits-Nederlandse grens!

Op heuvels en bij rivieren en voorden is van oudsher vaak spiritualiteit en religie beoefend. Ook langs de Berkel zijn dit soort plekken te vinden. Tijdens deze bustour worden bijzondere kerken, lepra- en bedevaartsoorden en een synagoge verkend. Deze plekken getuigen niet alleen van religieuze gebruiken, cults en bouwwerken, maar ook van de nauwe banden tussen de Achterhoek en het Duitse Westmünsterland.

De bustour is tweetalig Duits en Nederlands, en wordt geleid door Franz-Josef Menker uit Gescher en Roel Heij uit Eibergen.

 

Verloop van de tour

  • Trefpunt: bushalte ‘Rathaus’, Hofstraße, 48712 Gescher
  • Gescher: snelwegkapel St. Antonius: hier werd in de Middeleeuwen zorg verleend aan pest- of leprapatiënten. Het ‘Hillgenhüsken’ op de begraafplaats in Tungerloh-Capellen en de hagioscoop in de oostelijke kapelmuur
  • Stadtlohn: bedevaartskapel ‘Unsere Liebe Frau’: dit belangrijke bedevaartsoord ligt op de Hilgenberg oftewel ‘heilige berg’, een langs de Berkel gelegen zandduin uit de ijstijd. Ook Germaanse brandgraven getuigen al van de ‘heiligheid’ van deze plek.
  • Rekken: St. Antonius – de kerk van de protestanten uit de streek rond Vreden, met een cult / eredienst die na de reformatie in het bisdom Münster verboden was.
  • Lunch op boerderij Rekken
  • Borculo: synagoge: Joods leven in onze grensstreek – functie van een synagoge als gebedshuis en leercentrum, en als plek voor reinigingsrituelen in een mikwe.
  • Vreden: Gemeentekerk en Stiftskerk – twee kerken op één plek. Hoe zit dat precies? En waarom staan de grote apostelfiguren uit de Sint Lebuïnuskerk in Deventer hier in de St. Georg-kerk in Vreden?
  • Terugkeer bij het vertrekpunt in Gescher en bij interesse bezoek aan het avondconcert op het raadhuisplein

 

Plaats
Start- en eindpunt: bushalte ‘Rathaus’, Hofstraße, 48712 Gescher

 

Kosten
Voor deelname wordt een bijdrage van 40,00 € gevraagd. In deze bijdrage zijn de kosten voor de busrit, rondleidingen en lunch inbegrepen.

 

Reservering
Reservering is tot 16 augustus 2019 mogelijk bij:

aktuelles forum Volkshochschule
Vagedesstraße 2
48683 Ahaus
Telefoon: 0049 2561/95370
E-mail: info@vhs-aktuellesforum.de

Katholisches Bildungswerk Kreis Borken
Johanniterstraße 40
46325 Borken
Telefoon: 0049 2861 8040920
E-mail: kbw-borken@bistum-muenster.de

 

Meer informatie

  • De lunch is bij de deelnamekosten inbegrepen. Drankjes en evt. een lunchpakket voor de rondrit moeten zelf worden meegebracht.
  • Meer informatie op www.vhs-aktuellesforum.de

August 24 @ 10:00
10:00 — 18:30 (8h 30′)

Borculo, Gescher, Rekken, Stadtlohn, Vreden

Kategorien: